aluminyum-dokum-nedir.webp

Alüminyum Döküm Nedir?

Alüminyum döküm, alüminyum alaşımlarının eritildikten sonra bir kalıba dökülmesi işlemidir. Bu işlem, endüstride geniş çapta kullanılan bir üretim yöntemidir. Alüminyum döküm, genellikle otomotiv ve havacılık endüstrilerinde kullanılan parçaların üretiminde kullanılır. Endüstriyel üretimde yaygın bir uygulamadır. Bu işlem, alüminyum alaşımlarının tekrar kullanılabilen kalıplara dökülmesi yoluyla gerçekleştirilir.

Alüminyum Döküm Yöntemleri Nelerdir?

Farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir. Alüminyum döküm yöntemlerinden başlıcaları basınç döküm, kum döküm, kokil döküm gibi yöntemlerdir. Basınç döküm, alüminyum alaşımları eritildikten sonra basınç altında bir kalıba dökülür. Kum döküm yönteminde, alüminyum alaşımları kum kalıplarında dökülür. Kokil dökümde, kalıp içerisindeki alüminyumun döküm işlemi sırasında hareket etmesini önleyen bir metot kullanır ve daha hassas parçaların üretimi için uygundur.

Alüminyum Dökümün Faydaları Nelerdir?

Alüminyum dökümün birçok önemli faydası bulunmaktadır. Faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Kalıpların tekrar kullanılabilmesine olanak tanıyarak işlem maliyetlerini azaltır ve üretim süresini kısaltır.
  • Yüksek hassasiyetli parçaların üretiminde kullanılır ve son ürünlerin mükemmel ayrıntılarına sahip olması sağlanır.
  • Yüksek mukavemete sahiptir ve yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.
  • Absorbe özelliği çok düşüktür. Dolayısıyla demir ve çelik alaşımlı malzemelere oranla Alüminyum döküm, ısıyı daha hızlı ve etkili şekilde iletir.

Alüminyum Döküm İle Yapılabilecekler

  • Alüminyumdan sıcak ve soğuk yöntemiyle işlenerek folyo, plaka ve levha gibi ürünler elde edilir.
  • Ekstrüzyon yöntemi ile çubuk, boru, profiller, filmaşin ve lamalar elde edilir.
  • Mutfak eşyalarında; tava, tava sapları, tencere, çaydanlık kulpları gibi eşyalardan yapılır.
  • Ulaşım araçlarında da kullanılan alüminyum, hafif olmasıyla araçların daha kolay hareket etmesini sağlar ve daha az enerji kaybı yaşar. Böylelikle hem çevre sağlığı açısından faydası bulunmakta hem de ekonomik yönünden büyük faydası bulunmaktadır.
  • İnşaat malzemelerinde kullanılır. Örneğin; binaların çatı katında, kapı, pencerelerde, merdiven ve balkon korkulukları gibi diğer inşaat malzemelerinde bulunur.